ArtCult

Εργαστήρι Υποκριτικής


Διάρκεια σεμιναρίου: δύο έτη

Τμήματα:
Απογευματινό: Δευτέρα και Τετάρτη 18:00 - 20:00
Μεσημεριανό: Τρίτη και Παρασκευή 15:00 - 17:00

Εγγραφές από 2 Σεπτεμβρίου 2019

Εγγραφή: 20€
Δίδακτρα: 100€/ μήνα

Στην ART CULT λειτουργεί ένα διετές θεατρικό εργαστήρι για ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την Τέχνη του Θεάτρου και για νέους ηθοποιούς που αναζητούν περισσότερη τριβή πάνω σε κείμενα και τεχνικές πριν βγουν στον επαγγελματικό στίβο. 

Στο εργαστήριο γίνεται μια περιεκτική μελέτη πάνω στις αρχές της υποκριτικής: σε τεχνικές, στη μελέτη και ανάλυση σκηνών / θεατρικών έργων, στη μελέτη και ανάπτυξη χαρακτήρων. Βασίζεται τόσο στην πρακτική άσκηση όσο και στην καταγεγραμμένη πληροφορία, δηλαδή τη γνώση. Όπου όλα αναλύονται και γίνονται πραγματικά κατανοητά, αφού μέσω της συζήτησης πάνω στα κείμενα, παραδίδονται, συγχρόνως, μαθήματα Ιστορίας Θεάτρου. Άλλωστε, τι άλλο είναι το θέατρο από τη δυναμικά δημιουργική ένωση της πρακτικής, με την πνευματική εργασία και τη θεωρητική ανάλυση.

  • Κατά το πρώτο έτος του εργαστηρίου μέσα από διάφορα θεατρικά κείμενα σε μορφή συζήτησης, κίνησης και αυτοσχεδιασμού γνωριζόμαστε μεταξύ μας κι οι μαθητές γνωρίζουν τον εαυτό τους και τη θεατρική πράξη. Το έτος κλείνει με παρουσίαση του υλικού που έχουν διδαχτεί.
  • Στο δεύτερο έτος διδάσκετε ένα θεατρικό έργο. Ετοιμάζεται μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση από το μηδέν, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία που έχουν μάθει στο πρώτο έτος των σπουδών τους. Καθώς και τεχνικά στοιχεία (πίσω απ’ τη σκηνή) του πως να στήνεται μια παράσταση.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι:

Υποκριτική

Οι μαθητές με το θεατρικό λόγο, με τις σωστές παρατηρήσεις κι ασκήσεις, μαθαίνουν πώς να απελευθερώνουν τη συναισθηματική έκφραση, αποκτούν μια ισχυρή και ελεύθερη φαντασία και αρχίζουν ν' αντιλαμβάνονται περισσότερα απ’ αυτά που βλέπουν με την πρώτη ματιά. Είναι σημαντικό για τον κάθε μαθητή να πατάει σε γερά θεμέλια πριν ανέβει στη σκηνή. Π.χ να γνωρίζει πως θα σταθεί, πότε θα περπατήσει, που θα βάλει τα χέρια του, που θα τοποθετήσει τη φωνή του, σε τι χρησιμεύει η τάδε παύση, γιατί θα φορέσει τα συγκεκριμένα παπούτσια κι ένα σωρό άλλα ερωτήματα. Δε θα μείνει τίποτα αναπάντητο, μέχρι την ώρα που ο μαθητής θα πατήσει στη σκηνή. Τέλος, μαζεύοντας όλες αυτές τις γνώσεις κι εμπειρίες, και αφού έχουν αποκτήσει τις σταθερές που χρειάζονται για να νοιώσουν σιγουριά, έρχεται η ώρα ν’ ανέβουν στη σκηνή και να ερμηνεύσουν. Να πάρουν το ρόλο απ’ τις σελίδες κι από γράμματα να τον μετατρέψουν σε ιδέες. Κι από ιδέες σε ερμηνεία.

Αυτό είναι το επίκεντρο της διδασκαλία της υποκριτικής  στην  ART CULT ώστε να αρχίσουν να φανερώνουν το ταλέντο τους και να αναπτύσσουν ισχυρή παρουσία στη σκηνή και δημιουργική νοημοσύνη όταν έρχεται η ώρα να αναλύσουν έναν ρόλο.

Αυτοσχεδιασμός

Ο αυτοσχεδιασμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης δεξιοτήτων. Απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση και επικοινωνία με τον δάσκαλο και τους υπόλοιπους μαθητές. Συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να ακούς και να είσαι παρόν με όλη η ύπαρξή σου. Αυτό σε μια απόλυτη ελευθερία, στη χρήση της φαντασίας και στην επακόλουθη έκφραση του αποτελέσματος. Στη ζωγραφική, ο αυτοσχεδιασμός θα σήμαινε ότι έχεις πιο πολλά χρώματα για να ζωγραφίσεις. Οπωσδήποτε θα πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι αυτά τα χρώματα. Έτσι, και στον θεατρικό αυτοσχεδιασμό, πρέπει να υπάρχουν κάποιες σταθερές ως στήριγμα, στη βάση των οποίων θα σταθεί το αποτέλεσμα. Οι σταθερές αυτές είναι οι οδηγίες και τα κλειδιά που δίνονται απ’ τον δάσκαλο. Χρειάζεται μόνο διάθεση για συνεργασία, πειραματισμό και επικοινωνία, και ν’ αφήσεις τον πραγματικό σου εαυτό  ελεύθερο. Με τον αυτοσχεδιασμό, ακονίζεται η σκέψη κι η φαντασία, αυξάνεται η διαδικασία του “να ακούς σωστά”, ενισχύεται η συγκέντρωση κι επιτυγχάνεται η επικοινωνία. Εργαλεία βασικά για την Τέχνη του Θεάτρου.

Ορθοφωνία

Τα μαθήματα ορθοφωνίας είναι σημαντικά για όσους ασχολούνται με το θέατρο και γενικότερα με το λόγο και την επικοινωνία. Δεν φθάνει μόνο η ομιλία να είναι  αργή και καθαρή αλλά η φωνή πρέπει ν' ακούγεται µε ένταση και σε έκταση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η προστασία της υγείας των δύο και μοναδικών χορδών που παράγουν τη φωνή. Κι αυτό γίνεται μόνο με τη σωστή χρήση και τοποθέτηση της. Που επιτυγχάνεται με τη χαλάρωση, τις ασκήσεις αναπνοής και τη σωστή στάση του σώματος. Αλλά το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα που αναζητούν όλοι - ηθοποιοί και μη - είναι η αισθητική στην έκφραση του λόγου. Στην ART CULT με τα μαθήματα του εργαστηρίου μας βελτιώνουμε την ομιλία και προστατεύουμε τη φωνή.

Ιστορία Θεάτρου

Στην ART CULT το μάθημα της Ιστορίας θεάτρου θα είναι διαδραστικό. Με αφορμή τα έργα που θα επιλεχθούν για ανάλυση, θα γυρνάμε στην εποχή τους, θα ανακαλύπτουμε το πολιτισμό τους (όσο κοντά ή μακριά μας είναι), την κοινωνική θέση των ρόλων, τα ήθη, τις προκαταλήψεις, τα κοινωνικοοικονομικά και ιστορικά γεγονότα που συντελέστηκαν σ’ εκείνη την χρονική περίοδο. Χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία της εποχής, είναι αδύνατο να μελετήσουμε. Είναι αδύνατο να «ντυθούμε» το ρόλο, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Στο θέατρο παίζουμε με το χρόνο και με το χώρο. Αλλά δεν παίζουμε με την αλήθεια. Μπορεί να μην είμαστε στην εποχή των κλασικών έργων αλλά, προσεγγίζοντάς τα, γινόμαστε οι ήρωες εκείνης της εποχής. Και για να βγάλουμε την αλήθεια του κάθε ήρωα πρέπει να γνωρίζουμε, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο,  την ιστορία τόσο της εποχής, όσο και του ίδιου.

Διδάσκουν
Φωτεινή Βαμβούκη - Υποκριτική/Ιστορία Θεάτρου
Δημήτρης Μορφέας Σπανός - Ορθοφωνία/Χαλάρωση

Μετά το τέλος κάθε σεμιναρίου δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης με παρατηρήσεις προόδου.

Υπάρχει η δυνατότητα μετά το πέρας των δύο ετών και ανάλογα την εξέλιξή τους κάποιοι απόφοιτοι να συνεργαστούν με την ART CULT στις θεατρικές της παραγωγές.

Για ειδικές ομάδες (άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνους κλπ) καθώς και συγγενείς που γράφονται στο ίδιο τμήμα: έκπτωση 10% στα μηνιαία δίδακτρα.

Επικοινωνία.


Για εγγραφές και ιδέες επικοινωνήστε μαζί μας!

Τηλ.: 694 3700 466

Τηλ.: 213 031 6473

ArtCult 2018